Királyrét- 10 km-re a hoteltől

Egész éves program
0

A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelye, a Szokolyától északra található, kiválóan megközelíthető Királyrét.

A Kismarosról induló erdei kisvasút végállomása, a Magas-Börzsönybe induló túrák kitűnő kiindulópontja számtalan programlehetőséget kínál az oda látogatóknak.

Királyréti látnivalók

A négy patak összefolyásánál létesült Királyrét (254 m) autóval, autóbusszal és kisvasúttal is könnyen megközelíthető.

Királyrét központjában több büfét, éttermet, szálláshelyet is találunk, innen indul a 2,9 km hosszú Királyréti tanösvény, mely a környék legfontosabb látnivalóit fűzi össze. Piknikezésre legjobban alkalmas tisztások a jobb oldali út mellett, a Szén-Patak-völgyében találhatók. Itt alakították ki az erdei játszóteret is.

kiralyret

Királyréti tanösvény

A tanösvény hossza: 2,9 km

Jellege: Minimális szintkülönbség, könnyen járható, kitűnően jelzett ösvények, ill. széles utak. Kisgyerekekkel is vidáman végig tudunk menni, babakocsival azonban a Látogatóközpont és a Bajdázói-tó közti szakasz nem járható.

A Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpontban vehetjük meg a tanösvény vezető füzetét, melyből felnőtt és gyerek variáció is létezik. A tanösvény kilenc állomását, a szokásostól eltérően nem táblák, hanem csak számmal jelölt oszlopok jelzik, a füzetből ismerhetjük meg a tudnivalókat. Ráadásul az oszlopokon lévő betűhalmazt is megfejthetjük a titkosírás kódjával a színes füzet segítségével.

A Bajdázói-tavat mesterségesen hozták létre a vasmű működése idején, majd halastónak használták. Jelenleg a védett tóban egyetlen vadon élő teknősfajunk, a mocsári teknős elég nagy állománya éldegél, szinte mindig láthatunk néhány jól kifejlett példányt a tóban lévő fatörzseken napozni. A tanösvény megkerüli a tavacskát, majd közel ahhoz a helyhez, ahonnan bejöttünk, egy széles erdei úton át folytatódik a következő tó felé, itt már a kék négyzet jelek is segítenek a tájékozódásban.

A Királyréti-tó mostanra már teljes egészében a horgászok birodalma, partja drótkerítéssel le is van zárva. Déli részén nem horgászok is bemehetnek a büféig. A tavacskától pár méter csupán a betonút, melyen hamarosan visszaérünk Királyrét központjába.

Királyréti erdei vasút

A közkedvelt erdei kisvasút Kismaros központjából indulva Szokolyán át ér Királyrétre.

A kisvasút végállomása mellett egy hajtánypálya és a Királyréti-tó felé vezető út mellett egy kerti vasút teszi kerekké a vonatozás élményét. Mindkettő külön jeggyel vehető igénybe.

Várhegy-kilátó – Szokolya
A 2020-ban átadott Várhegy-kilátó több mint 350 méter magasról nyújt pazar kilátást a Börzsöny vonalaira.