Dunakanyar látnivalók – 25 km-re

Egész éves program
0

Havas Boldogasszony-templom – Zebegény

A Havas Boldogasszony-templom Zebegény első temploma, mely 1908-1910 között építették Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján.

Országzászló és trianoni emlékmű – Zebegény

A zebegényi országzászló és hősi emlékmű az 1930-as években épült Maróti Géza tervei alapján a Kálváriahegyen, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. Az eredeti, félig kész együttest később az 1956-os forradalom emlékműveivé egészítették ki. Zebegény híres turistanevezetessége, ahol hazánkaat az első világháború után szétszaggató trianoni döntés évfordulóin, június 4-re évente rendeznek megemlékezéseket.

Hajózástörténeti Múzeum – Zebegény

Farkas Vincze hajóskapitány 1984-ben alapította a zebegényi Hajózástörténeti Múzeumot. Több mint 50 éves gyűjtőmunka eredményeként az ország legnagyobb hajózási gyűjteménye a zebegényi magánmúzeumban látható. Az alapító szándéka az volt, hogy bemutassa a komoly történelmi múlttal rendelkező magyar tenger- és folyamhajózás történetét. A tengerhajózás emlékeit színesítik a természeti népek kultúrájából származó tárgyak, hiszen a világ tengerein hajózva a magyar tengerészek is ilyenekkel találkozhattak. A tengeri és szárazföldi élőlények preparátumai is arról tanúskodnak, hogy származási helyük kikötőiben is megfordultak a magyar hajók.

Szőnyi István Emlékmúzeum – Zebegény

Szőnyi István (1894-1960) a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették, leginkább a Dunakanyart ábrázoló festményeiről lett leginkább ismert. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum.

Kós Károly Kilátó – Zebegény

1960-ban egy kilátót építettek a Kopasz-hegyen álló félig kész trianoni emlékmű felhasználásval. Az akkoriban még vaslépcsős szerkezet az évek alatt balesetveszélyessé vált, így 2014-ben elkezdték elbontani, és a trianoni emlékmű elképzelései szerint kialakítani. Ezzel egyidőben pedig elhatározták, hogy az emlékmű közelében új kilátót építenek. Az elkészült, vörösfenyőből épült Kós Károly-kilátót 2015-ben avatták fel a a zebegényi hegyen. Az egykori Római Birodalmat védő határvolnal felépítése alapján inkább templomra hasonlító kilátót Csóka Árpád tervezte. Mivel a kilátó nevét adó Kós Károly Kolozsváron született, így a kilátó alsó részét egy székelykapuhoz hasonlóan formálták meg.

Zebegény/Nagymaros szabadstrand

A zebegényi és a nagymarosi szabadstrand a nyári időszakban bármikor ingyenesen látogatható.

Juliánus Kilátó – Nagymaros

A közel 15 méter magas, középkori bástyát idéző Julianus barátról elnevezett Julianus-kilátó a Hegyestető 482 méter magas csúcsán található. A kilátóból nemcsak a Dunára, de a Börzsönyre is lenyűgöző kilátás nyílik. Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzésekkel ellátott útvonalon, egy körülbelül 4 km-es úton érkezünk a kilátóhoz. A turistaútvonal minden évszakban felfedezhető, de érdemes az időjárási viszonyokat figyelembe venni. A kilátó épületének középső szintjén egy fedett helyiség található, ahová behúzódhatunk a szél és az eső elől. A hely érdekessége, hogy a Dunakanyart szinte teljes egészében be lehet innen látni.

Dunapart – Nagymaros

Visegráddal pontosan szemben található Nagymaros. Itt találjuk a Duna legszebb partszakaszát, csendes, békés hangulatú kis város.
Számos ok van arra, hogy miért látogassunk el ide, de legfőképp érdemes a gyönyörű kilátás miatt a visegrádi fellegvárra, a Salamon-toronyra, a kulturált Duna-parti sétány miatt, ahol van játszótér, két kitűnő cukrászda és remek kiindulópont a Julianus kilátóhoz. A Dunakanyar északi partján vezető kerékpárút egyik fontos állomása, sok büfé és még kerékpárszerviz is található.

Szent Kereszt felmagasztalása templom – Nagymaros

A nagymarosi Szent Kereszt Felmagasztalása templom a középkori műemlékek közül az egyetlen a Dunakanyarban, ami még ma is látogatható. A gótikus templomot barokk stílusban építették.

Királyréti erdei vasút – Kismaros

A közkedvelt erdei kisvasút Kismaros központjából indulva Szokolyán át ér Királyrétre.

A kisvasút végállomása mellett egy hajtánypálya és a Királyréti-tó felé vezető út mellett egy kerti vasút teszi kerekké a vonatozás élményét.

Várhegy-kilátó – Szokolya

A 2020-ban átadott Várhegy-kilátó több mint 350 méter magasról nyújt pazar kilátást a Börzsöny vonalaira.

Foglalja le nyári nyaralását 10+10% akciónk keretein belül:

Promokód: NYAR10

(min. 2 éjszakától)

Nyári Nyerő Nyaralás

2=3 napok JÚLIUSBAN is

Kocka hétvége - LEGO-val

 

MEGÚJULUNK!
Hamarosan új melegvizes kültéri medencével várjuk Önöket!